Cheerleading!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Håbo Hurricanes
Cheerleading
Vad är cheerleading?

Tillsammans spränger vi gränser!

 

Cheerleading är en idrott som kännetecknas av kreativitet, uppmuntran och samarbete. Cheerleading uppmuntrar och peppar till att klara av mer än vad vi tror är möjligt.

 

Cheerleading är kreativ, nyfiken och vill hela tiden utvecklas, gemenskap och samarbete är i centrum och man tar tillvara på det naturliga förutsättningarna för att vara inkluderande - här finns en plats för alla. 

 

Inom cheerleading tränar vi på olika tekniska moment som t.ex.

 

Tumbling - Gymnastik

Hopp - Spread eagle/x-hopp och toe touch för att nämna två

Rörelsemönster - explosiva rörelser som utförs efter varandra, i kombination och med timing.

Pyramider - består oftast av två eller fler sammankopplande stunts som kan vara flera våningar hög.

Stunt - kallas även för bygg och är lyft som utförs av 2-5 personer. Vanligast är att en byggrupp består av en topp som lyfts eller kastas, två baser samt en bakperson. I dom lägre klasserna kan även en framperson som stödjer bygget framifrån finnas.

Ramsa - Kallas också för cheer eller chant och innehåller oftast lagets namn eller färger. En ramsa utförs oftast för att peppa publiken och få dom att ropa med. Pompoms och skyltar kan också användas. 

Cheerleading i Sverige
Kort bakgrund om Svenska Cheerleadingförbundet
Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och 1989 arrangerades Sveriges första nationella mästerskap i Cheerleading. Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) bildades den 11 juni 1995. Innan dess bedrevs cheerleading som en del av Svenska Amerikanska fotbollförbundets verksamhet. SCF är medlemmar i RF sedan 26 maj 2019. 
 
Nuläge – internationellt och i Sverige
Cheerleading är en starkt växande sport i Europa och övriga världen. SCF har idag dryga 12 000 licensierade utövare i 58 föreningar.
 
SCF är medlem i International Cheer Union (ICU) som är ett internationellt förbund med 110 medlemsländer som verkar för globalt samarbete och utveckling av sporten samt årligen arrangerar VM. På europisk nivå är SCF medlem i European Cheer Union (ECU) som årligen arrangerar EM. SCF har även ett nära samarbete med övriga nordiska länder inom bl a utbildningsinsatser.
Vår internationellt gemensamma ambition är att verka för idrottens utveckling och sportens erkännande med OS-deltagande som yttersta mål. Den 31 maj 2013 antogs ICU som medlem av SportAccord, och därefter har även ett erkännande av IOK kommit.
 
Källa: Cheerleading.se